Web Analytics Made Easy - Statcounter

مالکیت فکری یا مالکیت معنوی، حقوق ناشی از آفرینش‎های ذهنی بشر است، که خالق یا پدیدآورنده آن فکر، نسبت به آن حقی پیدا می‎کند و دولت نیز به نمایندگی از جامعه آن حقوق را مورد حمایت قرار می‎دهد.مالکیت فکری در حیطه اجرا و عمل یک دسته‎بندی سنتی دارد که عبارت از مالکیت صنعتی و مالکیت ادبی یا هنری یا کپی‎رایت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش «تابناک» موضوع مالکیت ادبی یا مالکیت هنری یا مالکیت کپی‏رایت همان حقوق مولف، مصنف یا هنرمند است. در این خصوص در سال ۱۳۴۸ قانونی نیز با عنوان حمایت از حقوق مولفان، هنرمندان یا مصنفان تصویب شده که متولی این حوزه وزارت ارشاد است.

با این توضیح که، اگر در حوزه ادبی، هنری یا کپی‎رایت یا به طور کلی قصد ثبت اثر ادبی یا هنری خود را داشته باشید و می‎خواهید از حقوق مربوط به کپی‎رایت استفاده کنید، باید به حوزه حقوقی وزارت ارشاد مراجعه کنید.

در همین ارتباط مصطفی حسن ‎پور، وکیل پایه ‎یک دادگستری معتقد است در بخش ادبی، هنری و کپی‎رایت پس از ارائه مدارک و تکمیل فرم‎ها از جانب شما، کار ارائه‎شده بررسی و کارشناسی شده و در نهایت به شما شماره ثبت داده می‎شود. توجه کنید این حوزه هیچ ارتباطی به ثبت علامت تجاری ندارد. در واقع شخصی به عنوان ناشر و مولف اثر خود را ثبت می‎کند و وزارت ارشاد نیز متولی حمایت از علامت تجاری نیست.

برای مثال، انتشارات الف اقدام به ثبت اثر تالیفی خود در وزارت ارشاد کرده و این وزارتخانه از اثر ثبت‎شده حمایت می‎کند. اما وزارتخانه مزبورهیچ حمایتی از برند و علامت تجاری انتشارات الف به عمل نمی‎آورد، چرا که وزارت ارشاد صرفا در خصوص محتویات آن کتاب یا اثر هنری به شما شماره ثبت می‎دهد.

مالکیت صنعتی

برای مالکیت صنعتی هشت زیر شاخه به شرح تعریف شده که شامل حق اختراع، علائم تجاری، نشانه‎های جغرافیایی، اسرار تجاری، مدارهای یک پارچه، طرح‎های صنعتی، مدل‎های مصرفی یا اختراعات کوچک و علامت تجاری است.

تعریف علامت

در ماده ۳۰ قانون ثبت اختراعات، طرح‎های صنعتی و علائم تجاری، تعریف علامت بیان شده است. ماده مزبور در تعریف علامت می‎گوید: علامت یعنی هر نشان قابل رویت که بتواند کالاها و خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را از هم متمایز سازد.

به عبارت ساده‎تر، علامت هر نشانه‎ای است که بتواند کالا و خدمات یک بنگاه یا یک تجارتخانه یا یک تاجر یا یک شخص صاحب حرفه یا یک شخص دارای صنعت را از کالا و خدمات رقیب او متمایز کند. همچنین مقنن در قانون سال ۱۳۸۶ یک ویژگی برای علامت تجاری قائل شده است، مبنی بر اینکه علامت قابلیت تمایز و جدایی داشته باشد.

یعنی خدمات یک شخص از خدمات یک شخص دیگر تمیز داده شود. علامت می‎تواند برگرفته از نام شخص مالک یا ابداعی باشد، اما نمی‎تواند برگرفته از علامت شخص دیگری باشد.

گفتنی است، در خصوص علامت می‎تواند اسم یا عدد اختیار شود. همچنین می‎تواند تصویر بدون اسم یا عدد اختیار شود یا به صورت تلفیقی از موارد گفته‎شده باشد.

تقسیم‎بندی علامت

علامت خود دارای چهار قسم علامت تجاری، علامت خدماتی، علامت جمعی و علامت تاییدی یا تصدیقی یا تضمینی است.

علامت تجاری: جایی که علامت، کالای یک تجارتخانه اعم از حقیقی یا حقوقی را از رقیب تمایز دهد، علامت تجاری است.
علامت خدماتی: در جایی که علامت صرفا خدمات را تمیز دهد، به آن علامت خدماتی می‎گویند. برای مثال می‎توان به علامت‎های بانک و بیمه اشاره کرد. توجه داشته باشید بانک و بیمه کالا تولید نمی‎کنند ولی خدمات ارائه می‎دهند. نظیر بیمه بدنه و بیمه ثالث. مثال دیگر آژانس‎های مسافرتی هستند که خدماتی که این آژانس‎ها ارائه می‏دهند، شامل صدور بلیط، رزرو هتل یا رستوران و غیره است.

علامت جمعی: علامت مربوط به هر تشکلی که دارای اعضای مشخصی است و آن اعضا با رعایت یکسری ضوابط، از آن علامت استفاده می‎کنند. مانند علامت کانون وکلای دادگستری مرکز که مورد استفاده وکلای عضو قرار می‎گیرد.

علامت تاییدی، تضمینی یا تصدیقی: علامتی که دارای اعضای مشخصی نیست ولی رعایت یکسری موازین از سوی شخص استفاده‎کننده الزامی است. مانند علامت استاندارد یا نماد اعتماد الکترونیک.

فرآیند ثبت علامت

فرآیند ثبت علامت را باید در دو بخش داخلی و بین‎المللی بررسی کرد. اگر قصد ثبت علامت در داخل کشور را دارید، باید به سایت اداره مالکیت معنوی مراجعه کنید.

در صفحه اول سایت، بسته ثبت علائم تجاری، اختراع یا طرح‎های صنعتی بارگذاری شده است. گزینه مورد نظر خود را انتخاب کنید. تکمیل فرم اظهارنامه بسیار مهم است. تکمیل این فرم همانند دادخواست‎های حقوقی جنبه تخصصی دارد.
برای تکمیل فرم‎های مربوطه بحث کالا و خدمات بسیار حائز اهمیت است و می‎خواهیم ببنیم کالاها و خدمات به چه صورتی طبقه‎بندی می‎شود. در این خصوص موافقت‎نامه (نیس فرانسه) موجود است. با این توضیح که، ایران عضو این موافقت‎نامه نیست ولی دستور اداره مالکیت معنوی، تبعیت از این موافقت‎نامه است.
سپس در بسته کالا و خدمات نام کالای مدنظر خود را جست‎وجو و همان را انتخاب کنید و در صورتی که نام کالای مد نظر شما موجود نباشد در این خصوص باید با اداره مکاتبه شود و اداره پاسخ می‎دهد که کالای شما موجود است یا نیست و در صورت امکان آن را ایجاد می‎کند.

بحث بعدی شرح و توصیف علامت تجاری است. علامت می‎تواند متشکل از حروف، علامت، تصویر یا تلفیقی از موارد مذکور باشد.
در قسمت شرح توصیف علامت، علامت باید دقیقا توصیف شود. برای مثال برند الف با یک نصویر مشخص توصیف می‎شود. گفتنی است، رنگ علامت می‎تواند سیاه و سفید باشد و اگر رنگی است باید تمام رنگ‎ها دقیقا قید شود.
اگر قصد ثبت علامت به صورت لاتین را دارید، می‎بایست دارای کارت بازرگانی باشید. در حقیقت ثبت علامت به زبان لاتین نیاز به کارت بازرگانی دارد. البته کارت بازرگانی تمدیدنشده نیز قابل پذیرش است. زبان علامت می‎تواند، انگلیسی، فرانسه و ... باشد.
اگر شخص کلمات دارای ریشه فارسی را به زبان خارجی در علامت خود به کار گیرد نیاز به کارت بازرگانی نیست. مثلا شما اقیانوس را به زبان انگلیسی درج کنید، نیازی به کارت بازرگانی نیست.
اما اگر قصد به‌کارگیری واژه اوشن (ocean) را در علامت خود دارید، می‎بایست کارت بازرگانی داشته باشید. در این خصوص باید فونت فارسی سه برابر انگلیسی باشد. یعنی فارسی از انگلیسی بزرگتر نوشته شود. مثلا کلمه حمید فارسی باید از حمید انگلیسی بزرگتر نوشته شود.
در خصوص ثبت علامت برخی از خدمات نیازی به دارا بودن کارت بازرگانی نیست. این خدمات مستثنی هستند و عبارتند از وکلای دادگستری در خصوص موسسات حقوقی، خدمات آژانس مسافرتی، خدمات هتلداری، خدمات بیمه، خدمات هواپیمایی و خدمات بانکی. پس در این موارد می‎توان درخواست ثبت علامت با ریشه لاتین را داد و نیازی به دارا بودن کارت بازرگانی نیست.

ثبت بین المللی علامت
منظور از ثبت بین‎المللی، ثبت جهانی نیست و اینکه بتوان علامتی را در جهان ثبت کرد، ممکن نخواهد بود.
ثبت بین‎المللی تحت موافقت‎نامه و پروتکل مادرید است. 94 کشور عضو این پروتکل هستند و اگر شخصی بخواهد علامت خود را در دنیا ثبت کند، می‎بایست آن را کشور به کشور ثبت کند. این مهم نیازمند ارائه اسناد به وزارت امور خارجه است.
بنابراین شما باید به قسمت ثبت بین‎المللی علامت در سایت مراجعه کنید. تکمیل فرم مربوطه باید به زبان فرانسه یا انگلیسی انجام شود و تهیه این فرم با مراجعه حضوری به اداره نیز میسر خواهد بود.
در فرم جدول کشورها، اسامی کشورهای مد نظر را تیک می‎زنید و سپس فرم تکمیل‎شده را به همراه یک درخواست به اداره می‎دهید. اداره فرم‎ها و درخواست‎ها را بازبینی می کند تا ایراد و اشکالی نداشته باشد. اگر نواقصی باشد، رفع نقص شده و هزینه محاسبه می‎شود. هزینه می بایست به فرانک سوئیس پرداخت شود و هیچ ارز دیگری قابل پذیرش نیست. سپس مدارک را به مقر سازمان در سوییس پست دی اچ ال می‎کنید. مدارک شما به دبیرخانه سازمان می‎رود و اظهارنامه شما به کشورهای انتخاب‎شده ارسال می‎شود. کشورها پس از بررسی جواب می‎دهند که با مراجعه به سایت، می‎توانید از جواب، اطلاع حاصل می کنید.

منبع: تابناک

کلیدواژه: علی انصاریان دهه فجر حکومت پهلوی واکسن روسی کرونا سی و نهمین جشنواره فیلم فجر علامت تجاری برند ثبت علامت علی انصاریان دهه فجر حکومت پهلوی واکسن روسی کرونا سی و نهمین جشنواره فیلم فجر کارت بازرگانی نیست ثبت بین المللی علامت می تواند کالا و خدمات موافقت نامه وزارت ارشاد علامت تجاری ثبت علامت تکمیل فرم علامت خود کپی رایت یک شخص

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۰۲۳۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری رویداد ملی مسئله محور «شروع» در دانشگاه کردستان

 مدیر توسعه کارآفرینی، مراکز رشد و نوآوری دانشگاه کردستان اظهار کرد: در رویداد «شروع» نیاز‌های فناورانه از طریق شرکت‌ها به صورت مسئله محور مطرح می‌شود و دانشجویان و یا هر یک از اعضای هیات علمی ایده‌ای در این حوزه داشته باشند، به شرکت معرفی خواهد شد.

نوید رضایی ادامه داد: شرکت مورد نظر با صاحب ایده وارد مذاکره خواهد شد و در صورتی که ایده مطرح شده قابلیت تامین نیاز شرکت را داشته باشد، از طریق تسهیلات و یا کمک بلاعوض، صاحب ایده را حمایت خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه این رویداد در دانشگاه‌های مختلف برگزار شده، عنوان کرد: این رویداد برای نخستین بار در دانشگاه کردستان و با حضور دانشجویان و اعضای هیات علمی علاقمند و صاحب ایده برگزار می‌شود.

رضایی مزایای شرکت در این جشنواره را آشنایی با فضای کار اشتراکی، فضای کارگاهی، خدمات مالی، ایجاد شبکه ارتباطی، آموزش و توانمندسازی دانست و خاطرنشان کرد: هدف از برگزاری این رویداد ایجاد زمینه و شرایط مناسب برای آشنایی دانشجویان با مسائل فناورانه در قالب انجام پروژه‌های علمی، حمایت از سرمایه‌های انسانی و استعداد‌های علمی کشور و تبدیل خلاقیت و دستاورد‌های علمی به محصولات قابل ارائه به بازار است.

باشگاه خبرنگاران جوان کردستان سنندج

دیگر خبرها

  • افتتاح آرش مال تحولی بزرگ در خدمات متفاوت و تجربه‌های نوین برای گردشگران
  • آشنایی با پزشکی ترمیمی
  • آشنایی با انواع غرفه های نمایشگاهی به همراه تعرفه ساخت
  • ۴۵ درصد جمعیت جهان از پوسیدگی دندان رنج می‌برند / پوسیدگی دندان؛ شایع‌ترین بیماری بشر
  • برگزاری کارگاه آموزشی آشنایی و مقابله با بیماری های هاری و وبا در شهرستان میاندوآب 
  • مفاهیم: آشنایی با عوامل اجتماعی تعیین‌کننده سلامت (SDH)
  • برگزاری رویداد ملی مسئله محور «شروع» در دانشگاه کردستان
  • آشنایی با روش‌های درمان زخم بستر در منزل
  • ۶ علامت کمبود ویتامین که از چهره مشخص می‌شود
  • جمع آوری روغن زیتون با نام تجاری «سابرسو»